Blog 6
Wat is dwang? Het is je vast niet ontgaan, de openbaringen van The Voice of Holland en de daarbij horende verontwaardiging omtrent het negeren van signalen, het bewust wegstoppen van kennis en het niet handelen van sleutelfiguren.
Vind je het niet verbazingwekkend dat niemand goed weet hoe de wet over seksueel misbruik in elkaar zit? Dat vrouwen worden gedemotiveerd om aangifte te doen omdat ze hun zaak waarschijnlijk zullen verliezen en niet gehoord zullen worden of nog erger, dat ze te maken krijgen met victim blaming. The Voice heeft een vloedgolf aan discussie veroorzaakt, heel positief maar je moet je voorstellen dat het een mammoettanker is die moet omdraaien om een andere koers te varen. De #metoo-beweging heeft tot nu toe niet geleid tot voldoende effectieve stappen op juridisch vlak maar hopelijk draagt iedere zet in de juiste richting bij aan een kentering.
Maar, al zou de wetgeving hierin wel voorzien en daders berecht worden, ben je dan klaar? Als slachtoffer blijf je achter met een trauma dat alleen kan genezen door intensief innerlijk werk. Ik ben nu bijna vijf jaar bezig met herstellen van de schade en door hard werken wordt de last steeds lichter. Een aantal vruchten hiervan zijn dat ik nu begrijp dat ik er niks aan heb kunnen doen, dat ik niet labiel was maar onmachtig en dat ik me niet hoef te schamen voor wat ik heb meegemaakt. Ook de veroordeling heeft bijgedragen aan mijn herstel, al dekt de straf de lading niet, want bij ons is nog niet eens het seksueel misbruik onderzocht. Een kleine steek voelde ik wel toen deze hele shitstorm raasde over The Voice. Wel direct aandacht voor seksueel misbruik! En wij dan?!
Ik heb de afgelopen twee weken gekeken naar de overeenkomsten tussen wat ik meegemaakt heb in de sekte en het machtsmisbruik in The Voice.
1. Er is het verlangen om ergens te komen, om iets te bereiken in het leven. Je komt op een plek waar je verwacht dat het je zou kunnen gaan lukken. Het is lang niet vanzelfsprekend dat je zult slagen. Er was daar een man die beweert mij daar te krijgen, door zelfontwikkeling de bevrijding te bereiken. De vrouwen bij The Voice dromen van een doorbraak als zangeres. Dan zijn er mensen waarvan beweerd wordt dat ze je goed kunnen begeleiden in dat proces. Je geeft je vertrouwen.
2. In de groep van zo’n 25 mensen waar ik in terecht kwam was iedereen toegewijd aan René. Wanneer zoveel mensen je vertellen over de goedheid en bijzonderheid van zo’n man dan geef je je vertrouwen, al zegt je gevoel soms best wel eens iets anders. Je raakt er zelfs van overtuigd dat je uitverkoren bent om bij zo’n bijzondere club te horen.
Bij The Voice is die groep mensen veel groter, het aanzien is enorm. Dit is wat je wil en waar je over gedroomd hebt! Zoveel mensen zouden dit wel willen maar jij, als een van de weinigen, krijgt hier een kans.
3. Je bent euforisch en misschien ben je ook wel bang dat het je niet zal lukken, je raakt onzeker. Dan wordt er een toespeling gemaakt naar je. “Als je dit of dat doet, dan zorg ik ervoor dat je een ronde verder komt. Hier mag je niks over zeggen, dit blijft onder ons.” Sterker nog, je tekent een zwijgcontract!!
Zo werd ook mijn mond gesnoerd door René. Niemand mocht weten wat we deden met deze groep. En de relaties die René met nagenoeg alle meiden had wist niemand iets van, dat moest geheim blijven. Onder zware dreigementen, want René dreigde gemakkelijk met moord en doodslag. Je kon de dag ervoor mishandeld zijn en de volgende dag kreeg je de “mogelijkheid” om het goed te maken. Hij schiep een totalitair systeem waar angst regeerde.
Ook bij deze jonge vrouwen regeerde angst. Hoe durf je ooit te praten over wat je meegemaakt hebt bij The Voice? Je bent doodsbang voor de consequenties en niemand zou waarschijnlijk geloven wat je vertelt.
Een psychopaat zoals René kun je helaas niet aanspreken op zijn verantwoordelijkheid, die waant zichzelf bovenmenselijk, feilloos en onschendbaar. Maar kijk eens hoe schokkend de reacties (of de afwezigheid daarvan) van deze invloedrijke mannen met aanzien, zij wanen zichzelf ook onschendbaar, alsof ze zich dat maar mochten toe-eigenen.
De doofpot puilde uit, met dank aan Tim Hofman. De deksel kan hier niet meer terug op maar helaas is het zo dat er nog zoveel meer doofpotten zijn en zoveel meer mensen geschonden worden in een totaal oneerlijke wereld. Denk aan de sportwereld, de toeslagenaffaire, de politiek, etc. Concluderend durf ik wel te zeggen dat je deze sektarische trekken in de hele maatschappij terug kunt vinden.
Ja, ik ben ervoor dat je je stem laat horen!
Spreek je uit tegen onrecht!
Kom voor jezelf op!
Schaam je niet!
Ben een Krijger! Haha...
Tot de volgende! Dan geef ik je een inkijkje in onze 'leefregels'.
Als je wil reageren op deze blog dan kun je dat doen via contact.
Heb je de podcast 'Een soort God' al geluisterd?